БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
12/04/2018
Вертикалното село в Сингапур

На фестивала за Сграда на годината от архитектурния фестивал беше отличено това вертикално село, както се наричат и представляват тези нетрадиционни жилищни блокове в града-държава Сингапур.

Ако когато чуете „блок” то първите думи, които ви изникват в главата са скучно и сиво. То тук намираме само сивия нюанс на сградата, защото тя е уникална изградена на различни купчета, които сякаш някой великан е разместил и се е получило това чудо.

За да се запази повърхността, отдолу сградите са построени да предпазят почвата и да спестят от пространство. Хексаграмите са построени образувайки 8 двора. Жителите не само могат да се поразходят из устоите на своята жилищна кооперация, но могат да ползват и няколко басейна при топлия климат на азиатската страна.

Сгушено между два парка, площта на осем хектара свързва Кент Ридж парк на запад с източния Телок Бланга и все пак районът остава „зелен”. Местоположението също дава не само цел, но и вдъхновение за сграда, която не е в конфликт с природата.  Тъй като има зеленина по причудливата форма на блока, а и потокът на въздуха позволява той да достига зелените терени.  Въздушният поток спомага и за флората на парковете, градините и терасите да растат, а те са на четири нива - мазе, земя, промеждутък и покрив.

Необичайният блок, ако можем така да наречем, това причудливо форма на архитектурата съдържа, 31 апартамента, заради тяхната форма почти няма визуален контакт на апартаментите един с друг. Покритото разстояние между апартаментите може да се ползва от обитателите на сградата на покрива, всеки апартамент има собствена частна градина. Всяка една от тераса си има собствена тема. Във водните пространства плават водни лилии. За тази цел над бетона има определен слой почва, на която да бъдат посадени дърветата, които са изцяло съобразени с околната среда и климата на мястото.

Ново чудо на бетона, но с нежна душа към растителността представляват тези хексаграми в ролята на блокове.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: