БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
15/06/2018
Къщата Тику

Всъщност, името на тази къща идва от финската дума „тику”, което в буквален превод означава пръчка.  Тази постройка си стърчи като една захвърлена пръчка или даже клечка в морето от по-високи сгради в Хелсинки. Малкото пространство вече се шири из всеки мегаполис. Затова идейни творци като Марко Касагранде са добре дошли в строителството.

Сградата е едва 2,5 метра на 5 метра, което е горе-долу колкото едно паркомясто в града, а общото пространство е 37,4 кв. м., но на височина се простира на три етажа. На първия етаж е  работното пространство, на второто е спалнята, а третият е етаж е малък парник. Прозрачните стени хранят растенията. Но това е само на третия етаж, другите два етажа освен прозорци си имат и стени.

Построена е за Седмицата на дизайна през 2017, макар да има електричество, благодарение на соларни панели, в къщичката няма течаща вода и по тази причина няма и кухня. Идеята е била, че в е в близост до центъра, където всеки може да се  запаси с вода или храна.

Все пак архитектът има идеи да се ползват такива сгради за офиси, работилници или дори хотел в бъдеше. Вече се продават подобни постройки за около 35 000 евро. Архитектът твърди, че може да се инсталират навсякъде, дори и при условията на тежката финландска зима. Няма нужда от специална основа, тъй като може да се сложи направо на улицата или земята. Има само една кутия с пясък, която помага за нивелирането на новата постройка.

Не знаем дали някой наистина би населявал точно тази къща, но да си в хаоса на големия град и въпреки това да ви делят стъкла и да сте заобиколени от приятна растителност, не е нещо, което лесно може да бъде пренебрегнато. А защо не и да подремнете в обедната почивка. Само не казвайте на колегите, защото пространството е ограничено.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: