БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
15/07/2018
Въртящият се небостъргач

Обединените арабски  емирства може да гласят, че следват традициите, но Дубай определено следва тенденциите, а  понякога даже ги поставя пред света. Дубай е несъмнено една от най-мечтаните дестинации за почивка. А и как би било иначе, няма много места по света, където може да видите въртящ се небостъргач!

Небостъргачът ще е на 80 етажа и може да се върти на 360 градуса в двете посоки. Дело е на архитекта Дейвид Фишър. Идеята го е споходила, докато е стоял пред Олимпийската кула в Ню Йорк.

Хрумнало му е преди 10 години, през 2008, но се надява, че през 2020 този небостъргач да стърчи към небето на Дубай. Само гласна команда ще позволява на гостите сами да завъртят етажа си, за да си обърнат гледката, за целта се използват 79 вятърни турбини между етажите и соларни панели на покрива, които дават нужната енергия за това движение. Освен това се очаква да има специален асансьор в бетона на небостъргача, благодарение на който обитателите ще могат да си превозват колите и да ги паркират до вратата си.

Небостъргачът ще се направи от стомана, алуминий и въглеродни влакна, които ще се произведат предварително и после ще се сглобят. Все още не е ясна цената за апартамент в сградата, но ще варира между 4 и 40 милиона.

Фишър смята това за повратна точка в архитектурата и в преобръщане на представите на работата на архитекта. Според него един архитект трябва да може да създава сгради, които да се приспособяват към живота, тъй като нашите нужди се изменят постоянно.

По този начин ще може да се събудите в слънчева спалня и да се насладите на залеза в същата тази стая с гледка към океана. Това ще донесе уникална гледка, тъй като сградата никога няма да повтори изгледа си щом влезе в употреба, подобно на всеки нов ден, който е различен и незаменим в живота.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: