БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
21/12/2019
5 от най-интересните сгради на Китай

Когато споменем Китай често си представяме тяхната традиционна архитектура с извити покриви и дракони по тях, но азиатският гигант доказва, че не  само не отстъпва на новите и иновационни тенденции в архитектурата, но и се налага.

1. Окото на Бинхай

Една от най-големите и модерни библиотеки в света приютили голяма част от човешкото знание и литература. Построена едва за 3 години, това чудо на архитектурата се разпознава вече по цял свят.

2. Гимнастическия салон на новия кампус на университета в Тиендзин

Завършен през 2015 от ателието „Ли Синган”, той свързва затворено пространство с арка с други зони посветени на различни спорове, така се получава ефективно използване на пространството за спорт с този дизайн с куполи. Сградата е иновативна и разбира се, преди всичко практична за целите си.

3. Културния и художествен център на Бишан

Египет си има пирамиди, Китай ромбоиди така нагласени все едно някой е правил икебана и не е могъл да сгъне хартията правилно. Проектът е завършен през 2016 от „Танхуа” Архитекти и съдружници и е вдъхновен от местната история тъй като Бишан означава „нефритена планина”от гледна точка на архитектите проектът е свързан с природата, историята и духа на града.

4. Капитанската къща

Този интересен дизайн принадлежи на крайбрежната линия. Фокусът е бил с цел да се запази конструкцията, въпреки атаките на водата, които са тормозели сградата цели 20 години. След ремонта е добавен трети етаж. Купол е избран за покрив заедно с  много отворени пространства,  които отварят гледката и канят природата вътре.

5. Планинското село в Хуаншан

Това е наследство на ЮНЕСКО и е разположено в една от най-красите планини на Китай. Направени на различни височини, за да се получи симбиоза между мястото и природата. Структурата предлага уединение за отмора, всеки апартамент вътре разполага с голям балкон, който сякаш кани вътре гледката отвън. Също така има органични линии, които имитират топографията на планинския терен.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: