БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
21/01/2020
Завръщането на шперплата

Подчинени на старото знание, че всичко ново е  добре забравено старо, в последните тенденции отново се обръщаме към миналото и използването на шперплата отново намира място в домовете ни. Всъщност, шперплатът се ползва от 17 и 18 век, но не и толкова често, така че едва през 1905 някой в  Полша е почнал да прави мебели от подобен материал. След това шперплатът добива популярност, а после леко замира, за да се завърне с пълна сила.

Има различни видове, но обикновено се прави от  ясен, дъб и червен дъб, както и бреза, клен или махагон. Морският шперплат се ползва за направата на лодки. След специфична обработка става устойчив на места с висока влага, както и има поносимост към загниване. Той е по-евтин в сравнение с масивна дървесина и може да се боядисва и огъва. Това го прави перфектен за по-скромни идеи, но затова пък направен качествено дава чудесен облик. Можем да облепим стени и с  него като оставим място за библиотека и гардероб, който затворен да дава илюзия, че е стена. Особено подходящ за малки пространства. Може да раздели голяма стая на две и така идейно използвате пространство на дома си.

Това студио се е справило чудесно, ползвайки шперплат за малък апартамент в Милано, тъй като площта, върху която са работили, е едва 28 кв м. Архитектите са създали тези шперплатови кутии, които крият или отриват определени места. В друг случай в Палма де Майорка са направили апартамент, който се е обвил  изцяло в шперплат. В спалнята той покрива не само покрива, но и стените. Тук архитектите вече не разчитат само на мебели от него, но и на цялата обстановка на мекия цвят, който не е допълнително боядисан и допринася за чувство на уют. Може да покрие нестандартни форми, шперплатът е чудесен да вградите осветлението в него,  например. Щом се появи креативна идея, няма материал, който да не е подходящ.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: