БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
02/11/2020
Малка стоманена къща на мястото на гараж

Трудно може да се натъкнете на подобна постройка с парадоксален дизайн, но тя се намира в Утехт, Нидерландия. Сградата е дело на местни архитекти. Контрастът с околните сгради носи своя чар и не само отличава къщата, но и прави интересна улицата. Макар и другите къщички са уникални на тази улица, така че малката стоманена къща не загрозява околните сгради, а е допълнение към тяхната уникалност. От едната й страна е по-висока постройка от другата по-ниска като стълбичка.

Но къщата е странна и уникална и отвътре, както и отвън. Макар желязото да е превзело фасадата й, то вътрешната част е покрита  с дърво, по-скоро дъбов материал. Къщата е по-тясна, но това не ѝ отнема от простора. Така е, защото това всъщност е бил гараж, но архитектите са се постарали да направят уютен дом за хора. Само едната стена е свободна, но и на нея етажерки прибират книгите на дома, на другата стена е дървената секция, която печели пространство за вещите. Наличието на дърво прави мястото уютно и макар малка, къщата има два етажа.

Първият етаж е кухнята и дневната, към които кани висока врата, останала от както постройката е била гараж, но сега вратата е стъклена. Вътре, разбира се, има камина подходяща за климата и холна гарнитура в сиво, стените са бели, където не е заложено на дървено покритие. Дървени стълби водят към втория етаж, където е спалното помещение и банята, но пространството е мъничко, за спалнята и шкафовете за нея, освен това има и малко слънчево кътче с пейка, където може да се седне с интересно четиво. До нея е банята като малък изрязан правоъгълник. Цялото пространство отново е облицовано с дърво без мокрото помещение. На втория етаж също има прозорец, но не така широк, а над него е коминът.

Креативна къща с дъх на Севера, това е този необичаен проект в Нидерландия.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: