БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
12/08/2021
Стандартният таван на 21-ви век

Замисляли сте се за тавана? Обикновено това се случва, когато трябва да го достигнете или боядисате и ви се струва доста високо или пространството е прекалено тясно и сякаш таванът ви притиска. Но всъщност погрешно измереният таван може да доведе до много проблеми. Затова е хубаво да е измерен правилно и да се придържате към стандарта.

Но какъв е точно стандартът?

Стандартът е винаги склони към средната височина. За стандарт се смятат 9 фута или около 2,80 метра. До викторианската епоха таваните са били по-ниски, но после през 1900 нататък височината им  е нараствала. Височината на тавана е важна по много причини. И като всяко нещо в дома се отразява и довежда до други промени. Ниските тавана карат пространството на изглежда претъпкано и мебелите прекалено големи, все пак трябва да имаме предвид, че повечето гардероби са 2 метра, дори и повече.

Чувството за уют също е свързано с тавана, тъй като не ви трябва пространство, където вместо да отборите да се чувствате клаустрофобично.

Високият тавана се свързва с атмосфера на дома, но нека не забравяме, че прекалено високите тавани не само е труден за боядисване и декориране, но и за почистване, така че трябва да се търси златната среда. Не забравяйте също така, че повечето осветителни тела са на тавана и му направете достатъчно място за лампи или полилеи.

Въпреки че повечето тавани, особено на апартаментите са еднотипни и скучни, то може да се срещнат тавани с  висящи греди, което се харесва на доста хора, а на по-горните етажи може и да са скосени, което в повечето случаи е недостатък, но също така носи своя уют.Има и таван тип „катедрала”, където наклонът е голям, но все пак има пространство с най-високата си част, нея е хубаво да запазите за осветителните тела, а по-ниските да подложите с мебели, за да не ви носят неудобство.

Какъвто и таван да изберете, се доверете не само на вкуса си, но и на мнението на специалистите.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: