БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
02/10/2023
Фън Шуй в кухнята

Все повече съвременни архитекти се обръщат за вдъхновение и съвет в древното изкуство за подредба на дома от Далечния изток – фън шуй или фън шуей, както е правилно да се изпише, но при нас вече е навлязло като фън шуй.

Често казваме, че кухнята е сърцето на дома, тогава трябва да се погрижим добре за него, осланяйки се на традициите на фън шуй. Геометричните форми са важни за хармонията, както и празното пространство, за да може живителната сила ци да циркулира правилно. Друго важно нещо е простотата, както във фън шуй, така и в модерната архитектура не се гледа с добро око на натруфеното.

Цветовете са петият важен стълб. Погрешните цветове може да доведат до умора, раздразнителност и депресия. Така бялото не е основен цвят, то взима енергията, по-правилен цвят е черешово или кремаво. Макар фън шуй да обича дори ярките цветове, е добре да избягвате черното. Ако все пак вече имате кухня в бяло и черно, добавяйки някакво червено място, например, може да подобрите циркулацията на ци.

Правилното място на фурната тук не е до вратата, тя трябва да е в центъра на стаята ако е възможно, за да е защитена от течението. Това се обяснява и с факта, че ако печката е точно до вратата, това може наистина да намали температурата на готвене и да доведе до леко повишена консумация на ток.

Светлината е доста важна не само във фън шуй, но и във всяка кухня. Никой не обича тъмни или опушени стаи, където да приготвя любимата си храна.

Фън шуй обича съвършенството. Падаща мазилка, олющена боя или нащърбена дъска за рязане или чаши не са добре приети. Обърнете внимание на малките детайли. В повечето случаи заменянето им не е скъпо, но ви носи спокойствие и удовлетворение, а и няма да ви изложи при неочаквани гости.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: