БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
02/11/2023
Японската архитектура, която вдъхновява

Япония притежава почти всичко: древен полъх и модерна искра, архитектурата не прави изключение. Тя просто променя начина, по който възприемаме сградите такива каквито са и необикновените дизайни я карат да изглежда специална.

Малките колибки на Исей Сума се намират в малък комплекс в префектура Шизуока в планинския регион. Предназначен за възрастни хора, проектът включва пет структури, всяка с определена функция. Конструкциите прилежащи на палатка служат за кухня, с прозорци в овална форма и място за медицинските сестри. Има и сферичен басейн, които се спуска бавно надолу с рампа, за да е подходящ за инвалидни колички.

Кулата с панделки е също е доста иновативна идея, макар да е в японската архитектура, построена още през 2013 година, от когато дава вдъхновение за подобни конструкции навсякъде по света. Проектът е на Хироши Накамура и се разгръща а 80 кв м в градината на курортен комплекс. Сградата е построена на хълм, за да открива панорамната гледка отдолу. Дизайнът представлява метафора на брака заедно със спираловидни стъпала, които се крепят едни на други като правят завои и се прелитат, докато накрая краищата се срещат отгоре.

Когато говорим за Япония, често в ума ни изисква малко пространство, затова малките и то прозрачни къщи са нещо, което е хрумнало на тамошните архитекти. Може би не всеки е готов да покаже така живота си на показ, но това интересно архитектско творение, сякаш гледаме няколко прозрачни кубчета подредени неправилно едно върху друго, разкриват пространство на различни етажи.

Японската архитектура учудва още от 1972 година, когато е построена странна кула сякаш от усилватели, интересното при тази токийска сграда е, че всеки елемент може да се смени при необходимост, което я прави доста прагматична за нещо останало в японската столица. То може лесно да се поправи при нужда и ще остане да радва местните и гостите на града със своята оригиналност дълги години.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: