БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
24/01/2024
Модерна къща, вдъхновена от монголските юрти

Малките къщи са нещо, от което днешният живот има нужда, не само като цена, но и като пространство, което става кът в повечето населени места. А от къде може да се вземе вдъхновение за малко пространство ако не в юртите, използвани от степните народи, където в кръгла форма се помещава цялото пространство на дома. Това са направили и архитектите за тази малка и прекрасна къща в Южна Корея като са претворили една модерна юрта.

Подобно на юртите, тя има отворено пространство в средата, което все повече навлиза в архитектурата. В повечето гарсониери мястото на кухнята и хола се сливат в едно в контраст с по-старото строителство, където на хола и спалнята е дадено едно просторно помещение, но кухнята в повечето случаи, е малка и едва побира диван и маса.

Тук интересен е таванът с помещение за отворена горна част, в което има прозорец. Подобно на древните юрти, които са имали място, от където да излиза дима, но също така се е смятало, че така влиза божествената енергия от централното място на тавана. Полилеите избрани за целта са също интересни като спускащи се светещи цветя.

Жилищното пространство е  99  м2 и къщата се простира на хълм, предназначена предимно за уикендите и почивните дни, белите и асиметричните стени я правят по-просторна за окото.

На горния етаж се простира спалнята без да има стени, които да я отделят, там под скосения таван е поставена малка етажерка за книги в една линия и бели шкафове под тях.

Кухнята е също с успокоителните бели цветове с леки дървесни нюанси, като масата за хранене сякаш се слива с плота, но от кухненския бокс много лесно се излиза в южната градина. Тук също има малка веранда в тъмнокафяво, макар основният цвят на къщата да е сив, а около нея има зелена площ за отмора.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: