БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
05/02/2024
Търговският център в Хараре, вдъхновен от мравуняк

В архитектурата вдъхновение идва от всякъде, но няма по-добро от постройки вдъхновени от природата. В този Мол в Хараре, Зимбабве, архитектите са се обърнали към едни от най-малките обитатели на планетата за този голяма сграда в името на комфорта на своите клиенти.

Всички знаем колко приятно е в лятната жега да влезем в прохладния Мол, където да се насладим на пазаруване или в някое от заведенията. Но когато сте в африканска страна, топлото време е почти непрестанен проблем и то също води до излишно използване на електрическо.

Тук имаме хоризонталните метални конструкции с обичайните тухли за Зимбабве и зелени обвивни растения, които се сливат с пейзажа. Но точно тези тухли са интересното, те имат отвори, които избутват горещия въздух към комин нагоре по естествен начин и така седемте етажа остават прохладни. Има опредени стаи с растения, които са разположени под офисните помещение и също помагат За естествената вентилация на сградата.

Архитектите са разположили система за следене на температурата на важни места, така се спестяват 35 % от енергията, която една обикновена климатизирана сграда би  използвала. Нощната температура не се качва над 20 градуса, а дневната рядко надминава 26 и това при положение, че телата на хората също вдигат околната температура с градус-два. А и уютното пространство вътре седейки до шадравани ни кара да останем още малко.

И това вдъхновение идва от мравуняците на местни термити, които също не харесат жегата и са измислили свой собствен натурален климатик. Много отговори около нас се крият в околната среда, ние само трябва да сме достъпно наблюдателни, за да ги видим и присвоим както в случая.

Сградата е построена още през 90-те, когато взима доста награди за своята иновативност и креативност, включително тази за правилно използване на бетона и за най-добър международен търговски център и е пример за иновация в архитектурата до днес.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: