БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
01/07/2024
Новото значение на „да живееш в пещера”

Повечето хора асоциират живеенето под земя с две неща: клаустрофобия и приключение. Ако при вас изниква второто, то този дизайн, дело на архитекта Хавиер Сеносян направено през вече далечната 1984 година, е за вас.

Вдъхновение за архитекта е била фъстъчената черупка или две овални помещения свързани с каналче. Едното помещение съдържа дневна, трапезария и кухня, а на другото са оставени спалнята, гардеробната и банята.

Може да си мислите, че в подобна конструкция няма място за прозорци, но точно на трапезарията е дадена с цяла стена от стъкло, които дава светлина и уют на помещението като напълно гони мрачното от усещането за пещера.

Покривът скрива, че под него има жилищни пощения, което ни напомня на бункер, но толкава зелен бункер едва ли сме виждали. Полянките, които заобикалят змиевидната конструкция , особено през топлите месеци, са истински рай за своите обитатели. По този начин покривът предпазва помещенията от силното слънце, дъжд, градушка и вятър. Ако човек не знае како в се крие под краката му, лесно може да си направи разходка на неравната поляна без да осъзнае какво крие тя.

Вътре всичко е изкривено и овално, няма прави стени и всички са в натурален цвят, дори като издаден кратер от тавана се подават осветителните тела. Това не прави изключение и за кухненското пощения, където мивката изглежда с малки вдлъбнатини, само крановете ѝ издават конструкцията, плотът прелива в маса, която също е в кръгла форма. Все пак не можем да избегнем тъмните конусувидни коридори, които ни въвеждат в различните помещения, така че наистина е по-добре да искате да живеете като хобити отколкото да имате страх от затворени пространства.

Нестандартен овален диван слят със стените заема място в хола, а до него в друга ниша е богата библиотека с рафтове. Единственото цветно нещо са различните по големина топки, които заемат мястото на типичната холска ниска масичка.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: