БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
14/08/2018
Проект „Рай”

Тропици във Великобритания? Не, това не е сценарий за научнофантастичен филм, а  нова популярна атракция в Корнуол, Англия. Проектът представлява огромен парник, в който се отглеждат различни растения от различни епохи и климатични пояси. Проектът е заел място в така наречените „китайски ями”, където през 80-те години на миналия век наистина е бил заснеман научнофантастичен сериал, след което мястото е било изоставено.

Архитект на проекта е Никълас Гримшоу и заедно с разнородните растения в сферите има и няколко сгради. Ядрото е сграда, където се провеждат изследвания и  се водят лекции. Сградата е построена през 2005. Тя е вдъхновена от растенията, която я заобикалят, на покрива надничат малки прозорци, които са дело на скулптурите Питър Рандал-Пейдж и Майк Първис, изчислено е математически да наподобяват разположението на  семената в слънчогледа, шишарките или ананаса. В ядрото има и изложби през годината като една от постоянните находки е четириметрово яйце.

Освен за образователни цели за развиване на растения и определяне на тяхната полза не само в  природата, но и в медицината, проектът се използва и за различни мероприятия като концерти. Около биосферите има и огромна пчела, в която също се отглеждат различни растителни видове.

В средиземноморската биосфера се оглеждат маслини и грозде, защото там е по-топло отколкото в естествената заобикалящата ги среда, а  за украса са ползвани антични статуи. В тропическата биосфера, която е разположена на 3,9 акра, посетителите могат да видят как растат банани, кафе, както и бамбук. 

Това става благодарение на панелите, които обвиват куполите на парника, те варират по размери. Структурата е напълно самодостатъчна и не е необходимо да ползва нищо от заобикалящата  среда. Но за да създадат топлия климат се нуждаят от вода, която се складира от дъждовна вода  и  се ползва за влажността в тропическия регион, както и за санитарните нужди на хората вътре. А електричеството, което е необходимо, се добавя от вятърни турбини, които са едни от първите подобни в Европа. Така с перфектна инженерна мисъл и архитектски талант, джунглата гостува на студена Англия.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: