БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
25/10/2018
Най-голямата дървена къща в света

Когато се сети за обширния север, в ума ни често изплува една дървена къща или хижа, която да приютява хората, решили се да идат там по една или друга причина. Но тази къща в Северна Русия ни дава съвсем различна представа за дървените къщи.

Това е домът на Николай Сутягин, за който са необходими 15 години да се построи, тъй като е 13 етажа и е на половината височина на Биг Бен, близо 44 метра височина. Необикновената постройка се е намирала в Архангелск, едно от най-северните места в страната.

Когато започнал да строи своята „дача” през 1992, той обявил и през властите, че  ще прави двуетажна къща, по онова време и на онова място се е смятало, че това е постъпка на богат човек, но в никакъв случай на човек, който може да влезе в рекордите на Гинес.  И вдъхновен от дървените къщи в Япония и Норвегия, той продължил да стои нагоре, но не завършил проекта си, тъй като през 1998 е вкаран в затвора и докато е там изгубва цялото си състояние. Докато е  имал възможност в дървения си небостъргач е имало и баня на 5 етажа, която свързана сградата с отделни стаи за свои приятели.

Макар от далече да прилича на японска пагода, но като наближим по-скоро прилича на замъка на баба Яга. За съжаление, построената от дърво къща е застрашена от пожар. През 2008 е счетена като опасна за околните постройки при възникване на пожар и е била унищожена. През 2009 останалата дървена къща е само бегъл спомен от дървения небостъргач и се доближава до началната идея на Сутягин. Но през 2012 структурата е разрушена напълно.

Все пак този интересен архитектски замисъл на руския гангстер ще остане завинаги в спомените не само на руснаци и съседи от Архангелск, но и на всички фенове на причудливи къщи по света.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: