БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
21/04/2019
Апартаментът с книжния тайник

Ако отиде на гости на този уютен апартамент няма да си помислим, че някога е бил част от манастир, но е точно така. Тази сграда е в Словакия и е била построена през далечната 1719 като манастир, но през 20 век е превърната в апартаменти. Макар частта да е оборудвана с всичко съвременно, то тя носи духа на миналото в  себе си. Апартаментът е разположен на 100 кв. м. Това го кара да побере не само всичко необходимо, но и още нещо.

В просторната дневна, която може да се похвали с висок покрив до 3,6 метра и на едната стена на всичките тези метри има лавици с книги. Както знаем  максимата, че книгите са прозорец към друг свят ни е известен факт. Но тази библиотека наистина води другаде, защото едната страна се отваря. Дизайнерите са оставили тази подвижна стена така обичайна за тайнствените манастири.

Подът е запазен с дървена настилка и печката с дърва се чернее до бялата стена. Масата и столовете обаче показват,  че мястото за манастир на тази сграда отдавна е минало. Кухнята е в сиво с рафтове нагоре към високия таван и се слива с дневната. За да компенсира простра от нея, банята е малка и бяла, но събрала много умело, вана, пералня и мивка, единственото цветно нещо е дървения шкаф под нея. Може банята да е малка, но огледалото заема една от стените й.

Спалнята е скрита зад тайната библиотека, за да дава допълнително чувство на усамотение и да не пречи на гостната. Може би някога там са били скрити тайни томове, сега е само удобното легълце за сладки сънища или сладки спомени.

Много хора прекарват живота си в апартаменти, но само малцина имат този мистичен уют, които тайнствената сграда е преобразена в модерно място за живеене и тъмните килии на манастира са сменени със светлите стени на новите собственици.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: