БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
09/06/2019
Къща на 280 години все още в експлоатация

Тази традиционна къща се намира в Ирландия и е построена преди 280 години. В нея няма течаща вода и електричество, но все пак не само става за живеене, а и си има обитателка, която не би я заменила за нищо на света. Маргарет Галахър е пенсионерка, която  решава да отдаде последните си години на това късче история.

Къщата е била купена през 19-ти век от бабата на Галахър и тя е родена в същата тази къща през 1942 година.  За отоплението се пали старото огнището, а водата носи от близкия кладенец. Когато е студено времето, трябва да се донесат и дърва за огнището, но възрастната жена се справя без да се оплаква. Все пак тя не е съвсем откъсната от света; за връзка с него се надява на безжично радио, от където се осведомява за новините.

През лятото вратата се оставя отворено и така въздухът циркулира като охлажда мястото. Двойни газени лампи са поставени пред огледала, за да осветяват къщата през нощта.  Маргарет дори получава награда, че  се грижи и поддържа сграда, която е  национално богатство на толкова години.

Вътре почти няма подобрения, огнището е старо, на което има желязно менче окачено на верига, самата Маргарет показва как взима малко от жаравата и разстила върху затворения съд отгоре както са правили и нейните предци за разпределяне на температурата, макар да има и газови котлони, както и удобно кресло до купчина книги. А  добрата книга винаги си е вървяла със самотата.

Една от стените е пълна с лавици с книги. Стените отвън и вътре са измазани в бяло, а прозорците са в зелени рамки, това е единственият цвят на бялата къща тип „котидж” с тъмнокафявия покрив, приютявала хора от близо 300 години, която винаги ще напомня на човечеството, че част от неговите творения имат трайност поколения наред. Какво ще стане след Маргарет не се знае, но нейната история и дух ще обикалят света с историята на смелата ирландка.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: