БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
04/08/2016
Индийската еволюция срещу китайската революция - първа част

Като архитект живеещ в Шанхай, Остин Уилямс е бил свидетел на развитието на небостъргачите. Макар според него високите водни кули на китайския град да не са връх в архитектурата, но все пак галят окото и постоянно се подобряват. В повечето градове с Китай набират скорост в бързото конструиране, модернизма и небостъргачите. Докато западни анализатори не спират да натякват за лошите страни на урбанизацията като замърсяването, инцидентите и корупция, то Китай продължава напред и няма друго място на света, където да видиш как един мегаполис расте наяве.

Но това ще стане само, ако скоро не сте били в Калкута. Само преди 30 години това е един претъпкан град, в който цари анархията,  а сега това е една от страните, чиито икономики се съревновават с тази на Китай. Затова е добър пример да видим как тези две държави са се справили. Горчивата истина е, че почти нищо не се е променило, все още на центъра на града му липсва основна инфраструктура и има клатещи се сгради. Изглежда градското сцепление се отразява в отчаянието всичко да се запази цяло, повече от колкото някаква реална градска стратегия. Макар да нямат голям напредък, все пак откриваме такъв в покрайнините, където се развиват градовете. Това се наблюдава в цяла Индия от Гургаон до Нави Мумбай.

Накратко, урбанизмът в Китай е чист, санитарен и вълнуващ, а в Индия е тъмен, суров и вълнуващ. Няма спор, че амбицията на Китай ще ни покаже много изненади в бъдеще, но така ще направи и Индия. И на двете места стандартите за строеж са ниски, изработката не е добра (както и условията за работа са лоши), въздухът е замърсен и има какво да се желае архитектурно. Но това е цената на прогреса, която трябва да се заплати за такава огромна градска трансформация. От най-централните части до покрайнините на мегаполисите. Техният девиз е да не правят малки планове. Знаехме, че няма как да не минем без грешките, но Индия и Китай ни доказват, че няма извинение да не се опита.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: