БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
18/08/2016
Индийската еволюция срещу китайската революция – втора част

Като архитект живеещ в Шанхай, Остин Уилямс е бил свидетел на развитието на небостъргачите. Макар според него високите водни кули на китайския град да не са връх в архитектурата, но все пак галят окото и постоянно се подобряват. В повечето градове с Китай набират скорост бързото конструиране, модернизма и небостъргачите.  Докато западни анализатори не спират да натякват за лошите страни на урбанизацията като замърсяването, инцидентите и корупцията, то Китай продължава напред и няма друго място на света, където да видиш как един мегаполис расте наяве.

Много хора напомнят, че Китай има силата да се справи със замърсяването, налага на централните си части и абсорбира малките градове, за да създава нови, то Индия изглежда да предпочита да остави съществуващите като по този начин избягва конфронтациите и да се развие на друга площ. Очевидно е, че Индия не иска да гони хората от земята, защото всеки път, щом някой развие грандиозен градски проект, някои хора ще недоволстват и да се надяваме ще има и много, които да оберат плодовете на проектите. Повечето коментатори свързват тези промени с политиките на двете страни, тъй като знаем, че Индия е една от най-големите демокрации на света, докато Китай е известен с авторитарното си управление. Това води до урбанистичния хаос в Индия и успеха в икономиката на Китай, който подкрепят недемократичния урбанизъм.

Градовете са различни, например както упоменава Даниел Брук в книгите си, че Мумбай (като Шанхай и Дубай) е бил основан, за да гради бъдещето. Тези градове са замислени, за да са световни градове. Не като Делхи, който остава като исторически град, градът на Радж. А Китай компенсира 50 години урбанизъм, който развива за 20, докато Индия забавя и за 50 години постига целите си за 20. Противопоставянето на развитието им цели да покаже как два напълно противоположни модела получават своя резултат.

Всъщност, макар Китай да строи 20 града за 20 години, не е достатъчно урбанистичен точно като Индия. Китай е  урбанизиран само на 50%, а Световната банка пресмята, че населението на Индия е 31%, което го прави повече от това в Африка. Затова има какво да се желае и в двете страни.

Във Великобритания е обявено урбанизиране на селата с модели върху викторианската архитектура. Там не се е сторил град от упадъка на империята им. Така че пред каквото и да се изправят Китай и Индия те гледат в бъдещето, докато Западът си напомня да съпреживява миналото.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: