БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
14/10/2016
Сюрреалистични сгради

Когато погледнете тези сгради, ще си помислите, че краят на света е дошъл и си е отишъл. Това всъщност е галерията на Дионисио Гонзалес. Вдъхновен от една трагедия – как на крайбрежието на Алабама след една голяма буря жителите на Мексиканския залив е трябвало да започнат от начало. Там живеят 1200 души, които постоянно се налага да строят на ново домовете си след всяка приумица на природата.

За неговата серия „Дофин Айлъндс” Гонзалес проектира мечтани футуристични крепости направени от желязо и бетон като съчетава ролята на дизайнера с тази на архитекта и инженера. Странни постройки хибрид между къща на плажа, бункер и космически кораб са плод на мисията да обгърне в едно сюрреалистичните структури, които да попадат на мястото на островното население и все пак да хранят въображението на обитателите им, а защо не и на писателите, които пишат фантастика.

Къщата има място за гараж (или подводна лодка или друга лодка, ако по-голяма част от планетата бъде залята от вода). Има две просторни тераси, двуетажни почти прозрачни стаи, защото през стъклото всичко се вижда.

Следващата къща е тип къща на баба Яга в авангард. Също е част от сюрреалистичните сгради. Според дизайнера, той е бил вдъхновен от тъмното бъдеще където всички ресурси зависят от хората, поради липса на техническа сила. Така че не знаем колкото години може да се изгради по този начин тази интересна къща, но определено би била удобна за обитателите си.

Другата къща също има стълбище (изглежда има нещо опасно, което лази по земята, според автора), но наподобява по-скоро ракета от анимационно филмче. Много футуристична и с един основен  прозорец, но без тераси. Това жилище може би ще е уютно на оцелелите си обитатели след края на света или може би някой писател ще го напълни със своите герои. Снимките са от изложба на Гонзалез, направена в Испания.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: