БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
08/04/2012
Световните архитектурни постижения на арх. Fariborz Sahba

Съществуват сгради, които ще пребъдат в историята на човечеството и ще будят възхищението на бъдещите поколения. Една от тези сгради е дело на персийският архитект Fariborz Sahba, а именно Храмът на Лотоса в Ню Делхи, Индия. Известен още като дом на поклонението Бахаи.

Само за няколко години Храмът на Лотоса се превръща в световна архитектурна забележителност, привличайки милиони посетители, поклонници и туристи. Храмът на Лотоса е с отворени врати за хора от всички религии.

 

Мястото предоставя безупречна среда за медитация, духовен мир и размисъл, което го прави един от най-посещаваните паметници на Индия. Централната зала е висока 35 метра. В нея се пази пълна тишина и не се влиза с обувки.

Строежът на тази уникална архитектурна композиция отнема почти 10 години на екипа от високо квалифициарни дизайнери, техници и инженери. За да се превърне геометрията в дизайн, който няма нито една права линия, в истинска сграда са били нужни много усилия и инженерни иновации.

Сградата представлява огромен лотосов цвят, който се състои от общо 27 свободно стоящи мраморни "венчелистчета", подредени и групирни гроздовидно по 3 листа за да се оформят деветте страни на храма. Девет страни, девет са и вратите водещи към централната зала с капацитет 2500 човека. Огромния, с височина над 40 метра мраморен лотос e заобграден от девет басейна и изглежда така, сякаш плува свободно в свойте 2500 кв. метра земя в покрайнините на индийската столица.

Най-интересното в архитектурния шедьовър е смесването на индийската история и култура с модерното инженерство и архитектура.

източник: www.arh.bg

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: