БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
07/10/2013
Bunkie, малката еко къщичка за ваканция сред природата

Противно на тенденциите къщите да стават все по-просторни и големи, сред архитектите излиза друга, противоположна, мода. Тенденцията къщата да е по-компактна и малка, пространството в нея да се употребява максимално, а вредата върху околната среда да се сведе до минимум, включително енергийната употреба. Bunkie е точно такава ваканционна къщичка с компактни размери, която може да се сглоби до морето, в планината или до ромоляща река.


Bunkie е дело на 608 Design и BLDG Workshop и има в идеята си 3 "функционалности", "отворена”, "за игра" и "за сън". Те са така "вградени" една в друга, че размерите на сглобяемата къща са напълно достатъчни за тях. Тя е с височина 3,45 метра, широчина 3,8 метра и дължина 2,6 метра. Къщичката е създадена с грижа за околната среда, като конструкцията се сглобява и разглобява сравнително лесно. Нейните части са предварително изработени и само трябва да се сглобят на терена, който сте избрали.Архитектите предпочитат да гледат на своето творение като на напълно обзаведен компактен продукт, вместо като на сграда с малки размери. Те са се постарали да превърнат конструкцията от шперплат и стъкло в истински дом с всякакви удобства.

* Тъй като сградата е направена да е многофункционална, тя може да се транформира за минутки, така че разполагате с трапезария, всекидневна стая и спалня в едно. Дълга сгъваема маса и сгъваеми столчета са скрити в конструкцията, така че когато не се употребяват, те не пречат и можете да разположите мека постелка пред вградената камина, за да се насладите на огъня. Встрани от камината има пространство за съхранение на дърва, а над тях е библиотеката. Масата се съхранява над камината, а столчетата са отстрани. Така можете да трансформирате трапезарията във всекидневна стая по всяко време.

* Когато не са в употреба леглата и масата, пространството вътре в къщата е достатъчно просторно, за да играете, четете или спортувате. Цялостната площ на конструкцията е малко под 9,9 кв.м., което е 106,25 кв. фута. Това е важно, тъй като двете фирми работят на територията на Торонто, а максималната площ на сграда, за която не се изисква разрешение за строеж в канадския щат Онтарио е 108 кв. фута, тоест 10 кв.м.

* Концепцията на сградата Bunkie е прозрачността на конструкцията, така че да няма гранична точка между вътрешните и външните пространства.


* Най-хитрата част на конструкцията Bunkie е как са вградени двете големи легла. Едното от тях се разгъва в долната част, а другото се вмества в горната, като между двете има стълба. Те са вградени в конструкцията и когато се приберат, не се виждат.
* Външната форма на сградата наподобява малка къща с комин, но 2 от четирите стени са прозрачни. Тъй като е малка, а изолацията й е добра, къщата се затопля лесно дори в планината, ако я употребявате като хижа.

* Не можете да пренебрегнете невероятната гледка, която ви осигурява Bunkie, като сте сред природата, но без да се налага да живеете без удобства. Bunkie може да се сглоби на брега на езеро или река, в планината или на плажа, а когато ви омръзне, можете да го разглобите и преместите в друга част на света. Сградата е сякаш ваш собствен пашкул сред красотата на природата.Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: