БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
18/11/2013
Еко хотели по цял свят - 1 част

За почитателите на природата и на екологичния начин на живот, архитектите на тези хотели са се погрижили да удовлетворят изискванията на своите клиенти. Без да се прави компромис с удобството и модерното обзавеждане на сградите, голяма част от тях са изградени и оборудвани така, че да зависят от възвръщаеми източници на енергия, да пестят вода и електричество, да рециклират мръсната вода и употребяваните ресурси, за да замърсяват по-малко природата. Много от системите не са видими за туристите, но работят ефективно за екологичната атмосфера в хотела. Вижте няколко еко хотели по цял свят.


Тиера Патагония, Торес дел Пайне, Чили

Със своите повече от 1 милион квадратни километра планини, гори, пампаси, глетчери, езера, реки и водопади Патагония е синоним на еко приключение. Този рустикален 40-стаен хотел включва СПА и е дело на архитектите Cazú Zegers, Roberto Benavente и Rodrigo Ferrer. Той се намира на брега на езерото Сармиенто, в началото на парка Торес дел Пайне и биосферния резерват на ЮНЕСКО. Неговите меки извивки наподобяват външността на пясъчните дюни наоколо, а краските на фасадата се сливат с околностите и суровата патагонска природа.Вътрешните части на хотела също са решени в меки разцветки на бежово и сиво. Осветлението на стаите е LED и спестява енергия, а изолацията им е висококачествена и рентабилна. През зимата сградата се нуждае от съвсем малко енергия за отопление, тъй като е добре изолирана. Голяма част от обзавеждането е на дизайнерите Alexandra Edwards и Carolina Delpiano, които са използвали материали от сертифицирани гори, които се възстановяват. Освен това хотелът засажда дърво за всеки гост.


Сан Камп, пустинята Калахари, БотсванаСградата се издига сред палмите на оазис сред пустинята, който е заобиколен от солените равнини на Makgadikgadi. Тя е най-голямата система от солени равнини в света и представлява интересна гледка отвисоко. Хотелът представлява къмпинг от 6 индивидуално създадени палатки, които се сливат с околната среда. Всяка палатка включва собствена баня с гореща и студена вода. Мебелировката е създадена от местни ботсвански майстори.Освен необичайната близост до дивата природа, къмпингът предлага еко изживяване, което не уврежда околната среда. В края на всеки сух сезон палатките се прибират, а по време на сезона джиповете се движат един след друг, за да не разрушават терена. Енергията в къмпинга се осигурява от соларни панели, а палатките са изградени от дървесина, която е добита според еко изискванията.


Парк Hyatt Hadahaa, атол Gaafu Alifu, Малдивски острови

Комплексът се намира на частен остров сред водите на Индийския океан и притежава шикозна рустикална естетика с тропически привкус. Той се състои от 50 вили, от които 14 са построени над водата. Много от тях разполагат със собствен басейн. Дизайнът им наподобява структурата на традиционната малдивска лодка dhoni, но притежава семплата външност на модерна вила.Hadahaa е изграден като комплекс, който въздейства на околната среда минимално, за да не уврежда заобикалящата го растителност и коралови рифове. Еко характеристиките на комплекса включват практики за водоснабдяването, енергията и преработка на отходните води, които пазят околната среда. В него работят морски биолози, които се грижат за статута на комплекса.


Saffire Freycinet, Коулс Бей, ТасманияКогато създава дизайна на този оазис сред тасманийската природа, архитектът Robert Morris-Nunn се старае да създаде форми, които координират на заобикалящата среда. Сградата се състои от 20 апартамента, като основната конструкция има формата на извънземна летяща чиния. Тя е покрита от сребрист полимерен материал, който отразява околностите и слънчевата светлина. Вътрешната част на хотела е в неутрални разцветки, които координират с краските на заобикалящата среда.Сградите са събрани на малка част от площта, а зелените площи са засадени с повече от 30 000 местни растения, тъй като преди зоната е представлявала къмпинг с унищожена природа. За водоснабдяването се използва и дъждовна вода, тъй като зоната е честа жертва на засушаване. Прозорците, климатизацията, лампите и изолацията осигуряват енергийно ефикасна среда, а локални ферми осигуряват част от продуктите за кухнята.

Очаквайте втора част

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: