БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
08/01/2023
Дзен къща в Корея

Тази къща в Южна Корея, с Йонкин-Ши в близост до гората и недалечната планина.Това я прави прекрасно място за медитация, намираща се на тихо и спокойно място, за да даде на собствениците си не само спокойствие на ума, но и на тялото. За това се е погрижил екипът на студио JNDA, които са заложели на вдъхновение от азиатските традиции, но са направили уникален дом, който не може да се срещне никъде из света. Нито една съседна къща или постройка не е видима през широките прозорци.

Къщата е на три етажа и всеки си има своя функция. Приземният етаж е обща стая без стени, нещо като стая, трапезария и кухня взети заедно, където да поканите гости. Пространство е отворено за споделено време с приятелите и семейството. Вторият етаж е частен, където се намират баните и гардероба, една от баните е всъщност дървена традиционна вана с изглед към гората. Най-горният етаж също е личен, но в друг смисъл. Това е мястото за релаксация и медитация, с  тераса, където е окачен хамак и голям прозорец, който гледа на изток и позволява да видите изгрева на слънцето рано сутрин, тогава може да поздравите деня. Има и много проучвания, които твърдят, че е прекрасно време за медитация и себеосъзнаване, не е най-любимо занимание за хората, които обичат да си поспиват. Но за тези, които следват изгревите и залезите и така се чувстват по-енергични и здрави, е сбъдната мечта.

Вътре пространство е изчистено, с дървени подове и стени. По края има дървени пейки с меки възглавнички, за да седнете до големите прозорци и да се слеете с пейзажа отвън. За някои от отворените прораства има вертикални врати, за да се затворят при нужда и да уединят обитателите си.

Изчистеният и аскетичен пейзаж е съобразен със заобикалящата го природа и прави тази къща истински рай за хората, които искат да се освободят напълно от стреса и да се заредят с енергия.  

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: