БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
08/03/2023
Тайните на Скандинавския стил

Скандинавският стил като екстериор и интериор са все по-познати, но нека надникнем по-близо и да видим какво го характеризира. Този архитектурен стил обединява Северноевропейските страни като Швеция, Норвегия и Дания. Тъй като тези страни споделят една и съща природа, може да предположим, че това е повлияло на стила. Макар Нидерландия и Исландия да не са в Скандинавия, техните домове също имат общи черти и можем да ги причислим към Скандинавския стил.

Едно от нещата, които привличат вниманието е, че са устойчиви във времето. По този начин не само се сливат с околната среда, но и когато са ползвани камъни и дървесина от района, които са подходящи както за самата постройка, така и за мебелите вътре.

Друго нещо, което отличава Скандинавския стил, е неговата простота и иновация. Той се появява през 50-те години на миналия век в ерата на модернизма, така че винаги върви с изненадващ елемент. А класическите скандинавски постройки са простички и се сливат с природата около тях.

Повечето цветове са семпли, те залагат на бялото, сивото и естественото дърво, но има и такива, към които спада и Шведският стил, те са боядисани в ярки цветове като червено, синьо и жълто.

Скандинавският стил винаги търси естествената светлина, понеже говорим за земя, в която дългата зима и сивото небе властват през по-голяма част от годината, така че приветстват естествената светлина чрез големи прозорци, стъклени врати и дори прозорци на покрива с изглед към небето.

Повечето къщи имат тераса или веранда, тъй като тежкият сняг е по-лесен за почистване. А за да оставите мократа и кална връхна дреха преди да внесете това в дома си.

Все пак тези страни са познати с техния поглед към бъдещето, така че съвременните им къщи се стремят да щадят природата и климата като използват еко конструкции и възобновяеми източници на енергия, което е похвално, въпреки неблагоприятните климатични условия на местността.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: