БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
12/04/2023
Модерни дървени къщички

Дървените къщи са здравословна алтернатива на традиционния дом с изцяло естествени материали. В повечето случаи се ползва дърво, което може да издържи на неблагоприятните климатични условия.

Идеята се заражда в далечната 1638 и то в Новия свят, тъй като е била лесна за построяване от европейските преселница или е бил един техен първи дом, докато не успеят да изградят нещо по-голямо и по-устойчиво. Наричат я „стартер”, така че в архитектурата също можем да кажем, че има стартери, не само в кулинарията.

Разбира се, през вековете идеята се променила и днешните дизайни са толкова разнообрази, а целите съвсем различни, че трудно можем да си представим как е било в началото, когато се ражда подобна идея.

Макар винаги да е целяла да носи нещо традиционно и класическо, все пак дървените къщурки са начин да избягаме от забързаното си ежедневие и да останем малко насаме с мислите си и природата или да заведем шумна компания, с която да споделим празниците.

В повечето случаи има наклонен покрив, който се спуска или достига до пода на къщата. Повече прозорци или такива, които са на цялата стена често се срещат при по-модерните дървени къщи. При някои може да се видят и плъзгащи се стъклени врати. Така светлината влиза в помещението и няма нужда от пердета или щори, защото обикновено подобни сгради се строят на изолирани места.

Мебелите в повечето случаи също са дървени като може да подхождат по цвят или да са няколко нюанса по-светли или по-тъмни.

Повечето горски къщички се ползват през зимата, така че камината е задължителна, за да гони студа и да внася уют в къщата. Тя обикновено заема централно място, а около нея има одеяло или люлеещ се стол.

Може да има малко килимче, но обикновено по-просторни килими са рядкост в такива къщи, защото абсорбират влагата, затова подът е най-често дървен.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: