БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
02/09/2023
Аврамовият дом

Напоследък Обединените арабски емирства ни омайват с архитектурни чудеса, новият им проект е колкото креативен, толкова и чисточовешки, защото застава срещу омразата във вероизповеданията. Подобно на центъра на нашата столица, София, те правят проект с три храма – юдейски, християнски и мюсюлмански, включвайки традиционни краски с модерни иновации в архитектурата.

С названието Аврамов дом, едно до друго застават бастиони на трите религии, което е отворено както за местни, така и за туристи и посетители в града. Ще има и четвърто място, което няма да отразява нито една от религиите, но ще бъде образователен център. Сградите са с кубична форма, но всяка си има индивидуален подход . Тази, която представлява главната религия в Аби Даби – исляма, има места, които отделят вярващите и дават лично пространство с решетъчни прозорци, които осигуряват прохлада и уединение.

На християнката част сграда е по-сплотена канеща всички вярвaщи с водни елементи на входа, като духовно преминаване  и напомнящо на светото кръщение. Под кръста се издигат арки сякаш златисти лъчи се стелят от небето. Има обичайните пейки за миряните, както в почти всяка църква по света, но светлината и високите тавани говорят за иновативно мислене в архитектурата.

В синагогата геометричните фигури са различни по тавана и стените и представляват различни пространства за молитва. Фасадата напомня за един от големите еврейски празници наречен Сукот, когато реколтата е събрана и е време за отмора. По време за празника, всички  са поканени да  разгледат и да научат повече за еврейските традиции.

Един от най-ценените и известни архитекти на света, сър Дейвид Адджей Обе печели конкурса за Аврамовия дом през 2019, докато две години преди това получава рицарско звание от покойната Кралица Елизабет II.

 В тъмнината на нощта, светлината извира от различните фасади на все пак еднаквите по форма здания в Абу Даби и ни напомня, че както те могат да съществуват една до друга в хармония, така можем и ние.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: