БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
12/09/2021
Мини шато краси Квебек

Да живееш в шато днес или в миналото се е смятало за лукс си е предизвиквало елегантен стил особено на шато, което изглежда така. Но тази мини версия на Шато  се намира в Квебек и е било построено през 1966 от Студио Хъмфри и Сегуин на 5000 квадратни метра. Резултатът е симбиоза между модерна архитекта и традиционните замъци от миналото, които по някакъв начин си хармонират.

Почти 60 години по-късно Том Йетман се е постарал да реставрира сградата без да иска да насилва традиционната ѝ форма, но  все пак със съвременен дизайн, който се обединява с органични материали, с грижа за природата.

Екстериторът остава непроменен като се виждат от останалата кръгообразна кула, която вместо да се намира на някоя кула за наблюдателница всъщност играе роля на антре или входящо помещение. Навсякъде се набляга на прозорците, които са широки и канят светлината в стаята.

Когато се влезе се наблюдават по-тъмните цветове, като стените са сякаш намазани с тъмни тонове, а за пода е оставен традиционните шахматни плочки, но след това помещението се разгръща не само като пространство, но и като цветове, таванът се отваря с екстравагантни лампи и стените са бели, холната гарнитура е в тъмно синьо, за да си отива с рамките по прозорците. До него е кухненският кът, който също залагат на светлите цветове, но масата и плотовете им контрастират в по-тъмни нюанси. Банята, обаче, залага също на тъмните цветове като дори кранчетата са тъмни с тъмокафеви стени и шкафове, кранчетата в душ кабината са също в съответния цвят.

Но подовете в спалните не са последвали традиционния стил, а  са като избелели с хващащи вниманието полилеи и огромни спални, където живущите могат да се  почувстват като кралски особи  в собствен средновековен замък, макар да са в Канада и то в днешни дни, защото архитектските идеи претворяват настоящето.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: