БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
13/10/2021
Какви цветове да дадете на стените у дома?

Какви са цветовете на стените в дома ви? Това е добър въпрос. Чудили ли сте се защо в минутата, когато влезете в ресторант, огладнявате? А влизали сте в СПА център и веднага сте усетили спокойствие, макар да не сте ползвали никоя от услугите им? Това се дължи на психологията на цветовете. Те влияят на нашето настроение и мисли, затова  е много важно какъв ще е цветът на стените ни.

Психологията на цветовете вече намира място в дизайна, изкуството и маркетинга, така че защо да не намери място и в домовете ни, ако това ни кара да се чувстваме по-удобно и по-спокойни. Макар перцепцията на цветовете да е нещо субективно, все пак има няколко универсални значения. Много древни култури са ползвали терапевтичнo използване на цветовете, макар повечето от нас да не мислят за това как влияят цветовете, но мислят кой да изберем.

Трябва ли всяка стая да има различен цвят? Може да изберете различни, но все пак трябва да се съобразите да се съчетават с пода, ако е един и същ за цялото жилищно пространство, което е  често срещано. Най-добре е да варирате между три и пет нюанса в такъв случай, стаите ще изглеждат уникални, но няма да мърдат от цялостната цветна гама.

Сивото олицетворява баланса в психологията и е подходящо за всяко настроение, чуден десен е за гостна или трапезарии и се съчетава с различни компоненти на дизайна. Други идеи са червено, защото той вдига адреналина ни и ни води до креативност особено за работещите от вкъщи. Синьото може да ни успокои и е чудесен в по-меките си тонове за социални събирания, както и зеленото, което успокоява очите като комбинира успокояващото синьо и живото жълто. За кухнята е най-добре да се избере топло бяло и жълто. А ако сте по-приключенски настроено може да изберете и лилавото. То е подходящо на и за спалнята, както и зеленото и синьото.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: