БГ
Новини
Начало Новини
Обекти по местоположение
05/02/2022
Къщичка на… Марс? Защо не?

Илон Мъск не само иска да напусне Земята в скоро време, но е помислил и за жилищно пространство на чужда планета, която в нашия случай като най-близка и благоприятна би била Червения гигант - Марс. Проектът се начита „Боксабъл” и в тази къщички-кутийки, Мъск вижда светът в една друга планета, все пак пространството ще е  ограничено, поради липсата на атмосфера и направата на изкуствена такава. Но това вече  е в сферата на науката, а къщичките са вече факт. Нека почукаме на вратата им.

Това са вид къщи, които наистина пристигат в кутия  и се сглобяват за час. Не си мислете, че са единствено 4 стени и покрив, всъщност всяка „Боксасбъл” има кухня с шкафове заедно с хладилник, миялна машина и микровълнова, а мивката има прозорец. Дори има защита от ветрова със сила на ураган, а за къща, която не е предназначена за Земята това е  важно, както и за всяко домакинство в район с подобни природни катаклизми. Също така самата къща не е направена от дърво, което веднага премахва опасност от мухъл или вреди от вода.

Но не само малката „Касита” е защитена от вода, тя също така е пожароустойчива, тъй като са използвали от негорими материали.  Идеята се изпълнява през 2017 в Лас Вегас от Галиано и Паоло Тирамани най-вече с целта да се създаде достъпен за всеки, макар цената да варира от 50 000 долара.

Големите врати и прозорци канят светлината, макар вътре осветлението да е оставено на редица вградени лампи, не само на основния полилей.

Единственият недостатък е, че дневната спалня прелива в кухнята и личното пространство освен в банята е ограничено, но това може да се каже за всяка мини къща, но малко от тях са проектирани да защитават обитателите си от лоши метеорологични условия, независимо за коя планета ги е  мислил милионерът.

Всички права запазени © www.designart.bg
уеб дизайн: